Målarverktyg och redskap

Vilka verktyg och redskap behöver en målare?

I denna guide beskriver vi vilka viktiga redskap och verktyg du behöver när du målar

Vi kommer gå igenom redskapen i arbetsordning enligt nedan

  1. Redskap för tvätt
  2. Grundarbete och renovering
  3. Redskap för målning
Tvättredskap och verktyg

Tvättredskap för måleriarbeten

Steg ett är alltid att tvätta av en fasad innan du börjar med andra moment. Inför tvätten gäller det att köpa riktigt bra tvättmedel som är till för fasader och målning. Det finns oftast i den vanliga färgaffären. Försök inte spara in pengar på detta, det är inte värt att tvätta med ett dåligt tvättmedel då det är en viktig bit för att få ett bra resultat. Kom ihåg att alltid skölja av ordentligt, speciellt om du ska måla plåtar också. 

/fasadtvattmedel.jpg

Det finns även algmedel som sprutas på som man låter verka. Detta kan vara bra att använda när en fasad är extra utsatt för mögel och alger, samt har väldigt mycket smuts. Du lägger på medlet efter den vanliga tvätten. 

Vilka redskap behöver du under tvätten?

Det finns olika tillvägagångssätt för att tvätta. Antingen blandar du tvättmedlet i en spann och använder en stor tvättborste som kan ta mycket vatten och löddrar ordentligt. 

/tvattborste-fasad.jpg
Eller så använder du en trädgårdsspruta. Du spolar väggen med ett lager med vatten så den är fuktig. Spruta sedan på medlet med sprutan och borsta därefter med en stor borste som löddrar ordentligt. 

/lagtrycksspruta.jpg

Oavsett hur du lägger på medlet så låter du det verka i ca. 10-30 min beroende på väderlek. Vid stark sol torkar medlet in snabbare och en kortare tid kan då passa, annars blir medlet svårt att tvätta bort. 

Kom ihåg att fönstren ska hållas borta från tvättmedel. Moderna tvättmedel etsar inte men man ska ändå vara försiktig. Enklaste sättet våra målare använder för att ta bort medel från fönster är att spruta vatten samtidigt som man med handen tar bort medlet som torkat in. Använd inte trasor eller liknande. Det blir ofta mer smuts på rutorna med trasor. 

Redskap och verktyg för grundarbete

När man utför grundarbete är det viktigt att ha bra verktyg. Annars riskerar man dåligt resultat eller helt enkelt att det tar för lång tid. 

Skrapning

Ska du skrapa en fasad behöver du vassa skrapor. Du behöver flera olika storlekar och former på skraphuvuden.

/fargskrapa.jpg
Det räcker inte bara med en vanlig trekantig eller rak skrapa. Nummer ett så är platta skrapor inte så bra, de behöver vara lite konkava åtminstone på en skrapsida.
Du behöver också en mindre skrapa ca. 1.5cm bred. Denna kan du använda vid mindre områden och springor samt på fönster.

/lite-fargskrapa.jpg
Du kan också hyra speedheaters. Det är små värmeelement som mjukar upp färgen som då enklare skrapas bort.

Slipning

När du skrapat behövs det förmodligen slipas. Vanligtvis när man skrapar kommer det bli en kant mot den skrapade ytan och den yta där färg sitter kvar. Då behöver du jämna ut dessa linjer med en slipmaskin. Det går att köpa för ca. 800kr eller hyra för ett par hundra. Du behöver också vanligt slippapper för de områden du inte kommer åt med maskinen. 

Byte av trä

När du ska byta ruttet trä finns det många olika sätt att göra detta på. Här behöver du helt enkelt en bra snickarlåda med de vanliga verktygen som hammare, kofot, såg, stämjärn med mera. 
Det är viktigt att få bort ruttet trä innan man målar en fasad. Färgen kommer helt enkelt inte fästa på underlag som ruttnar bort eller är för vått. 

Putslagning

Putslagningar är inte helt enkla. Vi rekommenderar att ta in en målerifirma eller murare som kan göra detta åt dig. Men ett bra tips är att kolla upp vilken typ av bruk som behövs för din fasad. Det finns nämligen olika hårdhet i bruk. 
Om det bara är mindre delar som behövs åtgärdas räcker det med en spackelspade och ett verktyg att blanda bruket med.

redskap för grundarbete
Redskap och verktyg för målning

Verktyg och redskap för målning

Beroende på hur din fasad ser ut och vilket material du har finns olika metoder för påstrykning.

    • Spruta kan användas om du har jämna stora ytor med lite detaljer.
/fargspruta.jpg
    • Roller används oftast vid målning av puts men det går också att använda på träfasader. Det enda du behöver tänka på då är att stryka ut färgen en sista gång med pensel.
/rollerset.jpg
    • Pensel är självklart att använda både när du målar puts och trä.
/fonsterpensel.jpg/stor-fasad-vinklpensel.jpg/liten-pensel.jpg
    Du kommer behöva olika storlekar för olika ytor så snåla inte här. 

Vad mer behövs vid målning

Täckmaterial är alltid viktigt vid målning. På marken behöver du en målarmatta. Det finns att köpa i färgbutiker eller liknande. De är perfekta för att täcka in marken du står på när du målar. 

Du behöver också plast och maskeringstejp. Plast kan användas för att täcka in lampor, markiser med mera. 

Maskeringstejp är viktigt att använda när du målar och renoverar fönster eller behöver täcka in kanter och liknande på fasaden. Det finns olika styrkor i maskeringstejp, därför är det viktigt att använda en tejp som inte fäster för mycket i sol eller fäster för lite om du ska täcka in och fästa täckplast eller liknande. Köp helst två olika styrkor. Den blå tejpen är den vanligaste våra målare använder sig av vid utomhusarbeten.

Tvättredskap vid spill är alltid bra att ha. Det är väldigt svårt att måla ett helt projekt utan att spilla en enda droppe. Det bästa är att torka bort färg så fort man spiller. Om man inte har möjlighet till det är en stark rengöringsvätska bra att ha. T-röd använder vi ofta även om moderna färger inte tvättas bort lika lätt med T-röd som äldre oljebaserade färger. Ha också med er en stålborste. Det är perfekt verktyg för att få bort färg från t.ex. asfalt eller stenar. Det finns även starka färgborttagningsmedel och sprayer som effektivt tar bort de flesta fläckar. Kom ihåg att inte använda dem på målad plåt eller plast då de fräter och kan missfärga ytorna.

Ni kan också behöva förlängare. Det är alltså teleskopliknande redskap för att förlänga penselns skaft. På så sätt kan du snabbare måla en yta men också komma åt ställen du inte når från där du står.