Måla Träfasad

Att tänka på när man målar träfasad

Hur gör en målare vid målning av träfasad?

  1. Fasadtvätt (algtvätt)
  2. Byta ruttet trä / Skrapa flagor
  3. Grundmålning och fogning
  4. Målning av träet
Grundarbete och skrapning

Renovering och målning av träfasader

Denna guide beskriver hur en målare gör när man målar en träfasad och vad du ska tänka på om du vill göra det själv. 

Nummer ett är att tvätta av träfasaden. Det finns många olika typer av fasadtvättmedel. Spara inte med pengarna här. Ett medel kostar inte så mycket ändå och det är viktigt att du får ett bra medel. Om det är extra smutsigt kan en andra tvätt behövas. Om det har små svarta prickar kan du använda ett algmedel efter den första tvätten. 

Steg två är att se hur träets skick är. Finns det ruttna brädor eller är det något som behövs skrapas? 
Ruttna brädor måste bytas ut och om det flagnat så ska detta skrapas och slipas tills du får ett hållbart underlag.  

Grundmålning av träfasader

Grundarbete och grundmålning

När du fått ett riktigt bra underlag med torrt och fint trä är det dags att börja måla
Se till att luften inte är för fuktig samt att träet har en fuktighetshalt under 15%. 
Om du har nya ändträn eller skarvar ska dessa grundoljas och grundmålas. Det är viktigt att du lägger på grundfärgen i samband med grundoljan. Vanligtvis låter man grundoljan sitta i ca. 10min för att sedan strykas på med grundfärg. Annars riskerar man missfärgningar. 
Större sprickor i nederkant mot ändträna ska helst fogas igen. Detta görs efter grundmålningen. En bra målare försöker alltid täta igen fasaden så mycket som möjligt för att minimera risken för att väta förstör träet.

Minst två slutstrykningar

När man målar trä behöver man alltid måla minst två gånger. Ibland kan takfot målas en gång. Om du byter kulör från mörk till ljus kan det behövas tre strykningar. 

Du kan stryka på färgen med spruta, rollers eller penslar. Så länge du slutstryker med penslar. Man kan se det som att man applicerar färgen med en spruta eller roller för att sedan stryka ut den. 

Viktigt i detta moment är som alltid att använda en kvalitetsfärg. Samt att man täcker alla håligheter och sprickor ordentligt så vatten inte kommer åt.

Om du målar med linoljefärg är det viktigt att stryka ut färgen ordentligt. Det ska vara ett tunt lager med färg. Kom ihåg också att anpassa dig till vädret då torktiden för linolja är väldigt lång och om det kommer vatten på blir det missfärgningar. 

Vanlig fasadfärg består nuförtiden av antingen alkydoljefärg eller akrylatfärg. 
Alkydoljefärg lämpar sig bättre för äldre hyvlat kärnträ eller staket. Medan akrylatfärg är att föredra för de flesta nya fasader och sågade paneler.
Har du tidigare målat med akrylatfärg kan du inte byta till en alkydoljefärg, däremot går det bra att byta från en alkydoljefärg till en akrylatfärg. 

En annan sak som är viktig är att inte måla i stekande sol. Speciellt om du målar mörka fasader. Försök anpassa din målning efter solens gång.

Vill du få längre hållbarhet på din målning rekommenderar vi att du tvättar fasaden var tredje till sjätte år beroende på tillväxten av smuts och alger i området. 

Målning av träfasader